Az evés-ivás körül forog az idei Budapest Transzfer Fesztivál, amely "szláv" csemegét is kínál bőven - mivel, mint tudjuk, közelebbi és távolabbi szomszédaink elég jók az említett témákban. Akkor is, ha írnak róla. Mindez a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Toldi Moziban.
Október 16., péntek, 16.00, PIM
Gasztroszájensz, avagy, amit mindig tudni akartunk, de nem volt kitől megkérdezni - Gasztroszemiotika és gasztrofilozófia/ PIM
Részvevők: Krisztián Benyovszky (SK), Forgács Attila, Kapitány Gábor
A beszélgetést vezeti: Bedecs László
Enni és inni kell, de amit elfogyasztunk az társadalmilag, vallásilag és kulturálisan meghatározott jelentések hordozója is. Ezért jelekként tekinthetünk mindarra, amit megeszünk és megiszunk, és ugyanez érvényes az elkészítés, a tálalás és az étkezés műveleteire is. A beszélgetés azt járja körbe, miféle önmagán túlmutató jelentést hordozhat egy étel és a hozzá kapcsolódó rítus-rend, illetve hogy hogyan használják ezeket a jelentéseket az étkezésekről beszélő művek.
Október 16., péntek, 20.00, PIM
KOMAtál kóstoló
Résztvevők: Robert Maklowicz (PL), Viktor Faktor (CZ), Erik Šimšík (SK)
Moderátor: Horváth Csaba
Miben különböznek a közép-kelet-európai konyhák? Mi a különbség a hasonló alapanyagokból készített, de minden nyelven más néven nevezett hagyományos ételek között és milyen ezeknek a nagy kedvenceknek az irodalmi karrierje, avagy hogyan jelenik meg a közép-kelet-európai irodalmakban a főzés és az étkezés? Hogyan alakultak a nemzeti gasztronómiai identitások sokszor átrajzolt határaink között és mit tanultunk, csentünk egymástól a szomszédokkal? Miért szeretjük ma egymás konyháját és vajon egyforma-e a hamburger Prágában és Krakkóban? Ezeket a kérdéseket olyan szerzőkkel járjuk körül, akik a regionális gasztronómia avatott ismerői.
V4 falatkákkal indítunk.
A pálinka, a Żubrówka, a Becherovka és a Slivovice rajongóinak egyaránt ajánljuk ezt a beszélgetést, amelyhez egy kis regionális (étel)kóstolóval is szolgálnak.
Október 17., szombat, 16.00, PIM
Evés, ivás, főzés a kortárs irodalomban - felolvasás főzéssel és fényfestéssel/ PIM
Konyhafőnök: Szegő János Felolvasnak: Bajtai András, Bíró Zsófia, Klaudia Blasl (AT), Mark Crick (GB), Csobánka Zsuzsa, Darvasi László, Yan Ge (CN), Horváth Viktor, Karafiáth Orsolya, Kőrösi Zoltán, Silvester Lavrík (SK), Parti Nagy Lajos, Erik Šimšík (SK), Tallér Edina, Vécsei Rita Andrea és a PIM Visegrádi Írói Rezidens Programjának résztvevői: Marie Iljašenko (CZ), Kuba Wojtaszczyk (PL), Norbert György (SK), Varró Dániel
Főző írók – Amíg a felolvasásokat hallgatjuk, a bográcsban elkészül a Hévíz gasztrorovat hármasfogatának – Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs – ízletes meglepetése. Kifejezetten ajánljuk kortárs irodalom mellé. A bevételt a Heti betevőnek juttatjuk el. Vetítés: Fényszórók visual
Október 17., szombat, 18.00, PIM
Kétszersült–étel és irodalom
Résztvevők: Mark Crick (GB), Bogusław Deptuła (PL)
A beszélgetést vezeti: Horváth Csaba
Az evés-ivás nem pusztán mindennapjaink része, de az egyik legalapvetőbb irodalmi toposz is. Az ételek nemcsak azt a világot határozzák meg, amiben élünk, de azt is, amit olvasunk. A lengyel történész, művészetkritikus, újságíró, Bogusław Deptuła az Irodalom és konyha című esszékötetében a világirodalom főszereplőinek asztalához és konyhájába kalauzol, míg az irodalmi hasbeszélőnek titulált angol Mark Crick, a világszerte nagy sikert aratott Kafka levesének szerzője, Homérosztól Irvine Welsh-ig a világirodalom legnagyobbjainak elképzelt konyhatitkaiba vezeti be az olvasót szellemes stílusparódiáival. Két elkötelezett étel- és irodalomrajongó izgalmas találkozásának lehetünk szem- és fültanúi.
Bővebb info a Budapest Transzfer oldalán.