Bár a nyárnak már hivatalosan vége, és a fesztivál szezon is lefutott, a szerbek híresek arról, hogy mindig van ok az ünneplésre. Miért lenne ez másképp a magyarországi szerb közösséggel? Idén negyedik alkalommal rendezik meg Deszken az Ajvár Fesztivált, más néven Ajvariada-t. A program egész napos és ingyenes, összetétele egyaránt nyújt szórakoztatást családosoknak és baráti társaságoknak. Ha esetleg még nem lenne ötlete arra, hogy mit csináljon most szombaton, szeptember 20-án...
Deszk község (szerbül és horvátul Deska) Szegedtől 9 km-re található. A településen élő lakosság 5%-a a szerb kisebbséghez tartozónak vallja magát, és ez nem csupán a népszámlálásnál látszik meg, de bizony az itteni szerb közösség aktivitásán is. A falu életének fontos mozgatórugója a BÁNÁT szerb kulturális egyesület, melyet 1948-ban alapítottak meg. Céljuk eredetileg a nyelv és a hagyományok ápolása és fenntartása, melyet ma is nagy gonddal végeznek (pl. szerb néptánc együttese is van), de ezen kívül igyekeznek a laikusokat is bevonni a kisebbség mindennapi életébe. Így történt, hogy négy évvel ez előtt felmerült egy gasztronómiai fesztivál ötlete.
A közösség választása az ajvár nevű tradicionális balkáni ételre esett, mely egy sült paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített köret. Természetesen a recept és maguk a pontos hozzávalók országról országra kicsit mások, de már biztosan találkozhatott vele az, aki evett igazi, balkáni csevapcsicsázóban.
Az idei program is sokszínűre sikeredett, így a kulturális műsorok, és ’paprikás’ versenyek mellett a kisebbek játszóházat, traktorsimogatót és szalma labirintust látogathatnak, valamint kukoricapuska készítés is lesz. A gasztronómiai specialitásokat nem csupán az ajvár fogja képviselni, de idén először kerül sor kézművesek és őstermelők kiállítására is. A fesztivál csúcspontja pedig a 10 órakor kezdődő ajvár ’főzőverseny’, melyre csapatokban lehet jelentkezni (még mindig!). Az esti órákban pedig a zenéé lesz a főszerep: a hazai Vujicsics együttes fellépése mellett külföldi vendégként a Dél-Szerbiai Durmisevity Trubás zenekar is fújja majd a talpalávalót.
Dunai Pétert, a főzőverseny házigazdáját és a fesztivál egyik szervezőjét kérdeztük:
Miért pont ajvár? Lehetne csevapcsicsa, burek vagy rakija fesztivál is...
Dunai Péter: Mivel a felsorolt fesztivál-lehetőségek közül ez a legkevésbé ismert, ugyanakkor alapvető tradicionális ételkülönlegesség. Fel is keltettük vele a látogatók érdeklődését. E mellett viszont a csevap, a burek és a pálinka/rakija is fogyasztható lesz a fesztiválon!
Az ajváron kívül kipróbálhatnak a látogatók más finomságokat is?
D. P.:A fesztiválra kitelepült étterem és pékség profiljában a főszerepet a balkáni ételek játsszák, ezzel azt hiszem meg is adtam a választ, lesz mit kóstolni.
Mennyi ember látogatta a fesztivált átlagosan az elmúlt években, és mennyi embert vártok idén?
D. P.: Családias hangulatban indult, röpke 300-400 fővel, de azt hiszem ez mára már megkétszereződött. Nem igen számoltuk a létszámot, de azt tudom, hogy helyszínt kellett váltani, mert kinőttük a régit.
Hányan vagytok szervezők? Főként kiknek a munkáját dicséri a fesztivál?
D. P.: A szervezésért elsősorban az Egyesületet illeti a köszönet. De mindenképpen megemlíteném a Deszki Településüzemeltetési Nonprofit Kft-t, mely biztosítja számunkra a fesztiválhoz szükséges infrastruktúrát.
A programban szerepel ajvár „főzőverseny”. Általában kik a résztvevő csapatok? A deszki szerbek oszlopos és tapasztalt ajvárfőzői, vagy többen vannak a lelkes amatőrök?
D. P.: Az eddigi fesztiválok során többnyire bemutató jelleggel rendeztünk versenyt, ahol a látogatók láthatták hogyan is készül a deszki ajvár. Idén már a lelkes érdeklődőké lesz a főszerep, amellett, hogy tapasztalt hazaiak és vendégek is lesznek a versenyzők között.
Mit lehet tudni a zsűri tagjairól?
D. P.: Törekedtünk olyan személyeket választani, akik gasztronómiai tapasztalatokkal rendelkeznek. Egy konyhafőnök, egy mestercukrász és egy háziasszony.
Ami marad azt a fesztiválozók is megkóstolhatják?
D. P.: Természetesen! Elsősorban ez is a cél, hogy megismerjünk más ízvilágokat.
Te is részt veszel a főzőversenyen?
D. P.: Mint kóstoló, igen! Azt csak remélhetem, hogy akad időm bekapcsolódni.
Azoknak, akit érdekel a teljes program vagy extra információra kíváncsi, akár az odautazással kapcsolatban, érdemes a fesztivál Facebook esemény-oldalát böngészni: https://www.facebook.com/events/274532716079732/?fref=ts
Hrisztov Radmila
Fotó: Facebook